Graszoden leggen - Ellermann Graszoden

Mo. - Fr. 09:00 - 17:00 Uhr
Stel uw vraag aan onze
experts. bel nu!
Wij bellen u gratis terug
Ga naar de inhoud
Zelf doen of laten doen?

Zelf graszoden leggen is goed te doen! Het is wel belangrijk een  aantal stappen goed te volgen. Hieronder kunt u deze stappen bekijken.
Informatie
Net als een plant heeft een graszode onderhoud nodig. Nadat de rol is gesneden en opgerold, moet deze binnen 24 uur worden gelegd om de kwaliteit te behouden. Het beste is om de pallet of losse zoden in de schaduw te stallen.

Mocht u de graszoden niet binnen 24 uur kunnen leggen, dan is het belangrijk om de geleverde zoden volledig uit te rollen en uitgebreid water te geven voordat u ze gaat leggen.

Grote hoeveelheden graszoden kunt u het beste in gedeelten laten bezorgen. Dit om uitdroging te voorkomen.
Stap 1 - de voorbereiding
Mocht u uw huidige gazon willen vervangen door graszoden, is het verstandig om enkele voorbereidingen te doen. De eenvoudigste manier is om de oude zode er af te schrapen met een speciale grasmaaier. Frezen van de zode is ook mogelijk, maar het is wel verstandig om het freesafval er af te halen. De grond moet worden losgemaakt. De grond dient vochtig en voedingsrijk te zijn. Dmv een grondmonster zou u dit kunnen laten controleren. Voor een voedingsrijke bodem adviseren wij om de grond te mengen met tuinaarde of compost. Dit moet goed door elkaar gemengd worden. Kunstmest en kalk is de eerste weken niet nodig.
Stap 2 - Grondbewerking
Voordat u gaat beginnen met het aanleggen van uw gazon, moet de ondergrond goed worden geëgaliseerd en verdicht. Egaliseren kunt u doen met een hark. U kunt ook egaliseren met een stuk hout. De grond moet goed worden aangedrukt anders krijgt u later oneffenheden door de voetstappen, wanneer u over het gazon loopt. Het aandrukken kan ook met een tuinroller, houten plank of door met uw voeten te stampen (voetje voor voetje). Wanneer de ondergrond voldoende is geëgaliseerd en verdicht, dient u de toplaag (ca. 0,5-1 cm) met een hark iets los te maken.
Stap 3 - Graszoden leggen
U legt uw zoden strak tegen elkaar aan op uw veld. Daarbij werkt u in verband. Dit geeft het meest stevige resultaat. Wanneer er een aantal zoden liggen rolt u ze nog eens goed na door er bijvoorbeeld met een roller overheen te gaan of er met de achterkant van een schop op te kloppen. Dit verbetert de aanhechting van uw zoden. Daarna gaat u door met het volgende stuk tot uw veld helemaal klaar heeft.
Stap 4 - Water geven
Uw gras snakt naar water! Geef het meteen na het leggen een goede sproeibeurt. Het mag goed nat zijn. Het geeft niets als dit midden op de dag is. Als het warm weer is heeft uw gras de komende weken een aantal malen per dag water nodig! Dit is echt van groot belang voor het aanzetten van uw mooie nieuwe gazon. Het uitdrogingsgevaar is na zo´n maand tot anderhalve maand geweken. Vanaf dat moment kunt u overstappen op 1x per week in de avond te sproeien.
Stap 5 - Voor de eerste keer maaien
In de eerste 6 weken is het groeiproces nog in volle gang. Pas als de opgerolde grasmat goed met de grond is verbonden, mag u het gazon belasten. Na ongeveer een week kunt u voor het eerst maaien. Verkort het gazon tot een hoogte van ca. 3-4 cm met een scherp mes op uw grasmaaier. Zorg ervoor dat de snede niet op het nog groeiende gazon blijft liggen. Het is het beste om te maaien met een opvangmand. Vanaf nu moet je idealiter minimaal één keer per week maaien, dan krijg je op de lange termijn het beste resultaat.
Stap 6 - De zorg
Na de rustfase in de eerste weken, moet u na ongeveer 4 weken voor de eerste keer bemesten. De NPK-meststof is hiervoor het meest geschikt. U kunt deze mest direct bestellen via ons bestelformulier of na telefonisch contact bij ons ter plaatse kopen. Meer informatie over kunstmest vind je hier.
Overigens vindt u in onze verhuurwinkel al het benodigde materieel voor de voorbereidende werkzaamheden.
Terug naar de inhoud